Een eerste kennismaking zorgt voor vertrouwen tussen therapeut en cliënt
De stap zetten naar logopedie is voor volwassenen, ouders en kinderen niet altijd gemakkelijk. Bij logopedie Praat-Paal uit Paal begrijpen we dat als geen ander en stellen we ons begripvol op. We leggen u uit hoe we te werk gaan en kiezen we voor een open aanpak, wat zeker bijdraagt aan het succes van de therapie.
Stappenplan voor logopedie in Beringen
1. Doorverwijzing
Om een beroep te doen op de diensten van Praat-Paal uit Paal vraagt u een voorschrift aan bij uw arts. Dit kan uw huisarts zijn, maar ook een specialist zoals een neus-keel-oorarts, een kinderarts, een neuroloog, een psychiater of een kinderpsychiater. Het voorschrift van de arts is nodig voor het opstellen het logopedisch aanvangsbilan en het verder bepalen van de aanpak.
2. Afspraak en kennismakingsgesprek
Heeft u het voorschrift van de arts, dan maakt u een afspraak per telefoon of mail met logopediepraktijk Praat-Paal uit Paal. We leren elkaar kennen en bespreken het probleem van u of uw kind. Eens we weten met welke problematiek u te maken heeft, nemen we een aantal logopedische testen af, waardoor we een inzicht krijgen in de ernst of gradatie. Het resultaat hiervan komt terecht in het aanvangsbilan. Dit bepaalt de aanpak van de logopedie voor het kind of de volwassene.
3. Voorschrift voor logopedische behandeling
Met dit bilan gaat u naar een geneesheer-specialist (een huisarts kan op basis van het aanvangsbilan de therapie niet voorschrijven). Deze schrijft dan op basis van dit verslag een voorschrift voor een logopedische behandeling. Het voorschrift is meestal voor een jaar geldig. Na het eerste jaar kan dit voor een tweede jaar verlengd worden.
4. Dossier voor het ziekenfonds
Na deze stap stelt de logopediste een dossier op voor de terugbetaling van de logopedie. Dit dient u in bij uw ziekenfonds.
Onze logopedisten zijn geconventioneerd bij het RIZIV en hanteren de officiële honoraria. Zowel voor logopedische als voor psychologische verstrekkingen zijn - in bepaalde gevallen - terugbetalingen mogelijk door de mutualiteit.
5. Opstart en verloop
Daarna start de logopedische behandeling. Deze vindt op wekelijkse basis plaats. Dit is, afhankelijk van cliënt tot cliënt, een sessie van 60 minuten per week of twee sessies van 30 minuten. Tussendoor nemen we regelmatig tests af om de evolutie van de therapie na te gaan en te evolueren. Zo is logopedie voor kinderen een proces dat regelmatig opnieuw bekeken wordt.